Ustnice te rabijo

Ustnice so gotovo eden izmed prvih delov obraza, kamor se usmeri naš pogled, ko se s kom srečamo. Kadar so ustnice zdrave in negovane, lep nasmeh razsvetli ves obraz in celotna energija se v trenutku spremeni. Kadar pa ne…

Najbolj znane ustnice na svetu gotovo pripadajo Da Vincijevi Mona Lizi.

Njen skrivnostni nasmeh buri duhove strokovnjakov že odkar so jo razkrili. No, o tem, ali njene ustnice postavljajo standarde lepote, težko presojamo, saj imajo vsake oči svojega malarja in vsak malar ima svoj okus. Kljub temu pa imajo vsake ustnice neke splošne anatomske značilnosti in karakteristike, ki jih ločujejo od preostale strukture obraza.

Pa poglejmo, katere…

Anatomsko gledano, ustnice predstavljajo vhod v ustno votlino. Že na prvi pogled je jasno, da so drugačne od preostale kože obraza. Ustnic namreč ne prekrivajo dlačice, saj gre za podobno strukturo kot jo ima koža sluznice ustne votline, le da zaradi same pozicije koža ustnic ni vedno navlažena, pač pa je suha. Lahko celo rečemo, da so ustnice podaljšek sluznice ustne votline.

Sestavni deli ustnic. VIR: http://www.kirurgija-novak.si/

Poleg dlani, podplatov in zelo intimnih predelov, so ustnice edini deli telesa, ki jih ne prekrivajo dlačice. Celo veke jih imajo.

Zanimivo dejstvo je, da ustnice nimajo žlez lojnic, zato se ne potijo, na njih se ne delajo mazolji in nimajo lastne pigmentacije. Pigment ustnic je odvisen od debeline sluznice in količine drobnih žilic v podkožju, ki potem prosevajo na površino. Odebeljenost kože ustnic je povezana tudi z gensko zasnovo in rasno pripadnostjo. Svetlejši teni kože vsebujejo manj melanocitov, (ki tvorijo melanin – ta daje koži barvo), zato so žilice podkožja bolj vidne in nežno roza barva je bolj izrazita. Pri temnejših tenih kože je vsebnost melanocitov višja, zato so žilce manj izrazite, ustnice pa imajo temnejšo roza barvo.

Koža ustnic ni poraščena z dlačicami in nima lojnic.

Pa se še malo ustavimo pri sami funkciji.

Ustnice so ključnega pomena pri tvorbi glasov, izražanju čustev, poljubljanju in prehranjevanju. Brez ustnic vsega tega ne bi mogli početi.

Ustnice so zelo povezane z obrazno mimiko. Ko se premikajo, sodelujejo tudi ostale mišice obraza. Ste vedeli, da za smejanje porabimo manj mišic kot za mrščenje? Ja, pri smejanju jih sodeluje približno 26, medtem ko jih za mrščenje uporabimo skoraj trikrat več! Na obrazu je namreč okoli 43 mišic, ki upravljajo našo obrazno mimiko. Nekateri ljudje jih imajo več, drugi manj. Igralci, na primer, obrazno mimiko natrenirajo do potankosti, da lahko potem v igri prikličejo čustva tudi kadar jih ne čutijo globoko v sebi.

Velikost/polnost ustnic je povezana tudi s spolno privlačnostjo.

Ustnice so izjemno dobro oživčene. Tako gostoto živčnih končičev premorejo le še prsne bradavice. To pojasni tudi, zakaj so ustnice ena izmed erogenih con na telesu.

Študije so pokazale, da so osebe, ki imajo proporcionalne in polne ustnice, velike oči in majhen nos bolj privlačne za nasprotni spol kot tiste s tankimi, majhnimi ustnicami. Čeprav je zanimivo, da so te iste študije pokazale tudi, da ženskam pri moških niso preveč privlačne velike, napihnjene ustnice, pač pa bolj tanke, srednje polne.

Marilyn Monroe je rdečo šminko povzdignila med zvezde.


No, naj bodo take ali drugačne, včasih naše ustnice pordečijo, razpokajo ali pa so samo suhe ter na dotik bolj občutljive kot običajno.

Vzrokov je lahko veliko, a najbolj očitni so:
zunanji: suh zrak, hitre spremembe temperature, pretirana izpostavljenost sončnim žarkom, uporaba dražilnih sončnih krem, napačnih sredstev za čiščenje zob, nego obraza ipd …
– ali notranji: dehidracija, slaba splošna odpornost telesa (še posebej pri jemanju antibiotikov) in pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov (B2, B6, B12, B3, B7, cink, železo, E in C-vitamin, …), stres, alergije, bakterijska ali virusna vnetja…

Ne pozabimo, da se notranje neravnovesje v telesu izraža tudi skozi stanje kože

Če so ustnice izjemno suhe in razpokane, najprej poskrbimo za odpravo zunanjih vzrokov, da začutimo olajšanje, takoj nato pa se posvetimo notranjim. Pri bolezenskih vzrokih je dobro čim prej poiskati strokovno pomoč.

Kako si lahko pomagamo sami?

Kadar nas ustnice pečejo, si skušamo včasih stanje olajšati tako, da si jih vlažimo z jezikom. Tako početje ima lahko ravno obratni učinek, saj slina s svojimi encimi razgrajuje njihovo naravno zaščitno plast in jih le še bolj draži. Tudi vlaženje z vodo ne pomaga. To je tudi dokaz, da naše ustnice v resnici ne potrebujejo dodajanja vlage od zunaj, pač pa moramo poskrbeti, da zadržimo vlago ustnic “od znotraj”.

Najboljša izbira so naravna mazila ali balzami, ki tvorijo okluziven film na površini, ki ščiti in obnavlja porušeno kožno bariero. Taka mazila so ponavadi sestavljena iz voskov, rastlinskih olj in masel, ter eteričnih olj. Opazili boste, da nisem omenjala vodnega deleža, ki bi nudil vlaženje. To pa zato, ker ga v naravnih balzamih načeloma ni (voski so namreč topni le v maščobah). Tu ne gre za emulzije. Edini način, da bi bil balzam hkrati tudi vlažilen je, da uporabimo med. Ta vsebuje sladkorje, ki na koži delujejo vlažilno in mehčalno, hkrati pa imajo baktericidno učinkovanje. (vir: Moja domača kozmetika, blog).

Industrijska rdečila, kot so lip glossi in šminke ponavadi nimajo nekih negovalnih lastnosti. Ravno obratno – velikokrat so v njih sestavine (parfumi, derivati nafte – mineralna olja, umetna barvila in parabeni), ki ustnice le še bolj izsušijo in ustvarjajo nenehno potrebo po mazanju. Seveda obstajajo tople izjeme, ki pa jih ne boste našli na policah velikih prodajnih verig, pač pa v majhnih butičkih ali na spletnih straneh proizvajalcev samih.

Pri nakupu balzamov za nego ustnic v večjih trgovinah vedno preverite, če so še v redu. Če smrdijo po “žaltavem”, pomeni, da so olja v njih postala žarka oziroma je prišlo do termo- in/ali fotooksidacije zaradi pretirane izpostavljenosti toploti in svetlobi (=žarnicam pod prodajnimi policami). Tak izdelek mora romati v koš, saj povečuje tveganje za kožne bolezni.

Naravni balzam za ustnice s pomarančo

Sama pri snovanju receptov za nego ustnic ali drugih izdelkov vedno skrbno izbiram sestavine, ki imajo preverjen izvor, so sveže in primerno skladiščene.

Kako torej izbiramo sestavine, da je balzam za ustnice čim bolj negovalen?

Kot sem že omenila, v balzamih uporabljamo negovalna olja in masla – sama se držim rastlinskih. Primerna so skoraj vsa hladno stiskana olja, najbolje pa je izbirati taka, ki jih poznamo in nimajo neprijetnega vonja. Na primer: avokadovo, kokosovo, mandljevo, ricinusovo, jojobino olje (ki je po svoji sestavi vosek) in olje pšeničnih kalčkov, ki je bogato z vitaminom E. Tu so še masla: kakavovo, karitejevo, mangovo, avokadovo… Čebelji vosek lahko nadomeščamo z drugimi, vendar moramo biti pozorni na njihova tališča, saj se lahko hitro zgodi, da pri raztapljanju voskov pri visoki temperaturi uničimo spremljevalna olja.

Balzamom dodajamo tudi oljne izvlečke zdravilnih rastlin, ki pomagajo pri hitrejši obnovi in celjenju razpokanih ustnic in pomagajo ohranjati voljnost in sijaj. Zelo znani so izvlečki šentjanževke, ognjiča, smilja, kamilic, gabeza ipd.

Za prijeten vonj balzamom dodajamo tudi eterična olja – ker balzam le ni balzam, če ne diši lepo – se strinjate? Pri izbiri moramo biti zelo premišljeni in posegati le po EO preverjene kakovosti in izvora ter se držati načela: manj je več. O samih eteričnih oljih bom podrobneje spregovorila kdaj drugič, tokrat pa še ena zanimivost:

Naravni balzami za ustnice načeloma nimajo okusa. “Okus ” lahko dosežemo z dodajanjem naravnih sladil, kot je med, agavin sirup, kakav v prahu, ekstrakt vanilije ipd.

Da bi balzam lepo dišal, lahko izbiramo tudi sestavine, ki imajo prijeten vonj, npr kakav, deviško kokosovo olje, izvleček vanilije ipd. Za lepši videz lahko dodamo tudi malce mineralnega barvila (mice), ki balzam rahlo obarva ali pa izbiramo olja z močnejšo barvo (npr. hladno stiskano bučno olje bo dalo balzamu rahlo zelenkast videz, pa še lepo diši).

O naravni kozmetiki in naravnih izdelkih za nego kože boste našli ogromno uporabnih informacij na slovenskem blogu Sugarlove blog, ki ga piše in ureja Monika Verhovšek, pa tudi pri strokovnjakinjah, kot je Inka iz Naravnega kotička, Nina iz Magnolije, Tončka iz Moja domača kozmetika in še mnoge.

Izbirajmo s srcem.

In glavo!


Skratka, ko razmišljate o nakupu balzama za ustnice, bodite premišljeni. Preberite sestavine na etiketah, pozanimajte se o proizvajalcu. Če boste balzam izdelovali sami, se najprej pozanimajte o lastnostih vsake sestavine, namenu in učinkih, ki jih želite doseči.

Vsekakor pa naj se reševanje izsušenih in razpokanih ustnic vedno začne od znotraj – najprej poskrbite za svoje telo, potem pa še za pravilno nego ustnic, saj zdaj razumete, zakaj vas tako zelo potrebujejo.


Za konec vam lahko zaupam preprosto formulo, po kateri sem pred leti naredila svoj prvi balzam za hčerko. Tak balzam ima trdno strukturo in se lepo maže.

Odmerimo v enotah:
1/3 čebelji vosek + 1/3 olja v trdnem stanju oz. masla + 1/3 olja v tekočem stanju.

Navodilo: stopimo na vodni kopeli, vlijemo v tubice ali lončke in ohladimo – pa ne pozabimo na par kapljic eteričnega olja in kapljico vitamina E (tokoferola), ki daje oljem stabilnost, ustnice pa še dodatno neguje.

Prijetno ustvarjanje!

2 misli na “Ustnice te rabijo

  1. Sanda Škoro pravi:

    Super in informativen zapis! Meni se sicer ne da ukvarjati z ustvarjanjem lastnih balzamov, zato sem toliko bolj vesela, da jih izdeluješ ti ?

    • Katarina Pirman Škoro pravi:

      Hvala Sanda! Ja, nismo vsi za vse in res sem vesela, da lahko ustvarjam dobro kozmetiko za vas. 🙂

Komentarji so zaprti.